Venskabsmenighed i Letland

Christianskirken har i mange år haft forbindelse med en evangelisk-luthersk menighed i Letland. Christianskirkens Letlandsgruppe har flere gange arrangeret besøgsture til Kemeri ligesom  repræsentanter for menigheden i Kemeri har besøgt Christianskirken.

Kontaktperson for Letlandsgruppen er Anne Mette Johannsen, tlf. 4588 8765.

Menigheden i Kemeri har en hjemmeside: http://www.kemerubaznica.lv/ .

Efterfølgende artikel (fra foreningen Danmark-Letlands medlemsblad) fortæller om et besøg i Kemeri september 2007.

Christianskirken i Kemeri

kirkenI slutningen af september var Christians Kirkens letlandsgruppe på en forlænget weekend i Letland for at besøge vores venskabsmenighed for at høre nyt og diskutere det fortsatte samarbejde. Besøget blev både et glædeligt gensyn med menighedsrådet og menigheden og samtidig en mulighed for lidt sightseeing i Letlands hovedstad Riga og i Kemeri og den omkring liggende nationalpark.

Letland i dag

Letland er i dag et land i en rivende udvikling. Efter at Letland er kommet med i EU, er tilhørsforholdet til Vesteuropa blevet stærkere, og der er fuld gang i både økonomi, investeringer og renovering af bygninger i det meste af Letland. Der er dog en stor forskel på levevis i hovedstaden og i Kemeri, hvor vores venskabsmenighed ligger. I Riga ser man mange nye biler og gennemrestaurerede huse – I Kemeri (ca. 40 km vest for Riga) går det langsommere med de nye biler, men mange af husene er nymalede, og der er også flere, der har taget fat på renoveringer af de gamle træhuse.

Kemeri og omegn

Kemeri er en gammel kurby, hvor mange russere tidligere tog til for at blive behandlet med mudder fra de omkringliggende højmoser, der i dag er nationalpark. Efter at Letland blev selvstændig, gik hele kur-industrien i stå, og i dag er der stort set ingen af sanatorierne, der stadig er i drift. Der arbejdes i dag på at få udenlandske investorer til at renovere og genåbne det største og ældste kurhotel i Kemeri, men indtil videre er det kun facaden, der er færdigrenoveret, hele den indvendige del af bygningen mangler stadig. Til gengæld findes der en helt fantastisk natur omkring Kemeri, hvor højmosen absolut er et besøg værd.

Menigheden og kirken i Letland

kaffebordMenigheden i Kemeri består i dag af ca. 60 personer, som med et aktivt menighedsråd i front arbejder hårdt på både at holde kirken og skaffe midler til opvarmning og forbedringer i kirken. Det seneste projekt, menighedsrådet har sat i gang, er en forbedring af varmesystemet, så varmekilderne befinder sig der, hvor menigheden sidder og ikke langt væk på væggen. Da vi lørdag eftermiddag kom til kirken for at holde møde med menighedsrådet og præsten, stod alle i skjorteærmer udenfor og nød det flotte efterårsvejr, men da vi sattes os ind i kirken for at holde møde, tog alle jakker på for at holde varmen! Så det var nemt at forestille sig hvordan det må være at side stille til en gudstjeneste i de kolde vintermåneder.

Eftermiddagen blev brugt til at møde hele menighedsrådet og få knyttet bedre personlige kontakter og tale om, hvordan vi hver især ser på venskabet. Det var meget positivt at høre, at menighedsrådet gerne selv vil tage initiativer og også får sat disse i gang, samtidig med at de ønsker at bevare de personlige kontakter med Christianskirken samt at disse er mere vigtige end bare at modtage hjælp. Dette betyder dog ikke, at der ikke stadig er brug for økonomisk hjælp til opvarmning, restaurering af kirken eller ældrepleje.

Om søndagen efter gudstjenesten var menigheden indbudt til et stort kaffe- og kagebord, hvor vi fik lejlighed til at fortælle om livet i Danmark, hvordan den danske folkekirke fungerer, og hvad der sker i vores kirke. Bagefter var der en livlig spørgelyst fra de fremmødte om alt fra arbejdstider til kristne synspunkter.

Vi er alle kommet hjem med mange positive indtryk fra vores besøg i Kemeri og med en åben invitation til, at alle, fra Christians sogn menighed, altid er hjertelig velkommen, hvis vejen en dag skulle falde forbi Letland og Kemeri.

Hans-Christian Jørgensen
Letlandsgruppen
Christianskirken, Lyngby

(Kilde: foreningen Danmark-Letlands medlemsblad 2007 nr 4)