Dødsfald

Når en person er død registreres dødsfaldet i CPR som regel af lægen. Herefter skal afdødes nærmeste, bekendt eller kommune, snarest muligt efter dødsfaldet med NemId på www.borger.dk anmode begravelsesmyndigheden, der er sognepræsten i afdødes bopælssogn (hvad enten afdøde var medlem af folkekirken eller ej), om begravelse eller ligbrænding af den afdøde. Det er også muligt at give bedemanden fuldmagt til at foretage anmodningen om begravelse eller ligbrænding - i så fald afleveres den lægelige dødsattest til bedemanden. Hvis der er spørgsmål er man velkommen til at henvende sig til kirkekontoret i afdødes bopælssogn. Du kan finde sognet på www.sogn.dk. Dette gælder også, selv om afdøde ikke var medlem af folkekirken.

De pårørende har ret til selv at tage hånd om det rent praktiske, det vil sige papirer, pyntning af kiste og kirke samt transport af afdøde. De fleste vælger dog at tage imod hjælp fra en bedemandsforretning til én eller flere af disse opgaver.

Forud for begravelsen har man en samtale med præsten, hvor man taler om højtidelighedens forløb, herunder hvilke salmer der skal synges. Et centralt spørgsmål er også om afdøde skal jordfæstes/begraves eller kremeres/brændes.

Udgangspunktet er, at man altid så vidt muligt skal følge afdødes egne ønsker.

Ikke-kirkelig begravelse

Var afdøde ikke medlem af folkekirken vil dette normalt blive fortolket og respekteret som et ønske om, at afdøde ønskede en borgerlig bisættelse/begravelse - d.v.s. ikke ønskede bisættelse/begravelse fra en kirke og ikke ønskede medvirken af en præst.

<< November 2017 >>